Vitec Datamann

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Følgende er skrevet af Hans Thor Christensen:

Det er måske nok kendt af de fleste hvornår selskabet Datamann (CVR: 59943510) er grundlagt, men for at få det fulde billede syntes jeg det er på sin plads med lidt historie omkring grundlæggerne af det danske selskab, som stiftes november 1976 med A/S nr. 61 115. Selskabet stiftes af Kienzle Datasystem GmbH.

Kienzle Datasysteme GmbH, er bosiddende i en lille by i Schwarzwald, og ejes af brødrene, Herbert og Jochen Kienzle. Brødrene som havde overtaget det finmekaniske familie værksted i starten af 1900-tallet, (primær produktion af Scharzwålder kukure) har udviklet værkstedet til en fabrik som producerer kontormaskiner og apparater til transportsektoren. Fra starten af 1950 og op til midt i 1960'erne oparbejder de en markedsledende position i vesttyskland og firmaet Kienzle vokser så det bliver nødvendigt, at opdele virksomheden i to divisioner. Den ene division Kienzle Apparate Gmbh. producerer benzinstandere, parkometre, fartskrivere til lastbiler m.v. mens den anden division Kienzle Datasystem Gmbh. producerer og udvikler kontormaskiner, dvs. mekaniske regnemaskiner og bogholderimaskiner som med tiden afløses, først af elektromekaniske bogholderimaskiner og dernæst af egentlige computere.

Kienzle Datasysteme Gmbh. har sin opblomstring sidst i 1960'erne og fremstår fra midt i 1970'erne som en betydende leverandør af større computere og IT-systemer i vesttyskland, bl.a. kan nævnes, at de leverer mainframes til bl.a. Deutsche Bank og Deutsche Post. Det er også i denne periode, at de ønsker ekspansion udenfor vesttysklands grænser og etablerer forhandleraftaler og datterselskaber i en række europæiske lande. I Danmark varetages markedsføringen af Datagården på Tagensvej, hvor jeg for første gang stifter bekendtskab med Kienzle's produkter - også Klaus Gondermann er ansat på Datagården med særligt speciale i Kienzle's produktlinie. Efter nogle år ønsker Kienzle imidlertid selv at forestå markedsføringen i Danmark, og der grundlægges, som nævnt, et datterselskab med navnet Kienzle Datasystem A/S (CVR 61 115). Hovedkontoret placeres på adressen Rosenkæret 22 C - 2860 Søborg, og man opretter en filialadresse på daværende teknikker Klaus Gondermann's privatbopæl i Fredericia, der dog kort efter udskiftes med lokaler i en nedlagt forretning i Kongensstræde i Fredericia.

Kienzle er primært hardware leverandør, så det bliver nødvendigt med udvikling af software specielt til det danske marked. I samarbejde med det norske datterselskab indgås aftale med et eksternt softwarehus i Roskilde ( IDS )som producerer den basis software som danner grundstammen for den videre softwareudviklinc hos Kienzle Datasystem A/S. Som et kuriosum kan det nævnes, at blandt softwareudviklerne hos IDS er bl.a. Stefan Hestbæk og Kent Hansen.

Det lykkedes Kienzle Datasystem A/S, at sælge et registreringssystem (Kienzle 3700) til det danske Postgiro hvilket bliver et væsentligt grundlag for firmaets økonomi i årene fremover. Til at vedligeholde systemet ansættes en række teknikere heriblandt Niels Bennov og Preben Sørensen. Væsentlig for den fremtidige udvikling er også, at det lykkes at sælge et system til V. Holm Jensen i Odense, et system som sidenhen danner grundlag for de autosystemer som sælges, først til Mazda, men sidenhen også til en række andre autoforhandlere. Også her kan som et kuriosum nævnes, at John Hansen var EDB manden hos V. Holm Jensen.

I midten af firserne er Kienzle Datasysteme GmbH. blevet styrket gennem en fusion med et andet vesttysk storfirma Mannesmann GmbH., navnet er blevet ændret til Mannesmann Kienzle Gmbh. og i Danmark til Mannesmann Kienzle A/S. Det danske selskab har naturligvis som hovedopgaveopgave, at markedsføre alle Mannesmann Kienzle produkterne som spænder lige fra hardwarekomponenter til kontorstøtteprodukter som regneark- og tekstbehandlingssoftware. Til håndtering af disse mange produkter udvides medarbejderstaben som når op på ca. 75 medarbejdere inden udgangen af 19-firserne.

Databranchen er som bekendt kendetegnet ved en voldsom dynamik, og i 1990 sælges Mannesmann Kienzle Gmbh. til det amerikanske selskab Digital der efter nogle år overtages af Compaq som efterfølgende er blevet en del af HP. Mannesmann Kienzle GmbH. er således helt forsvundet ud af den globale IT-verden.

Umiddelbart før Digital overtager Mannesmann Kienzle GmbH., ønsker man at afhænde nogle af datterselskaberne, bl.a. det danske selskab. Ledergruppen hos det danske datterselskab tilbydes at købe selskabet, men kun teknisk chef (Hans) og softwarechefen (Stefan) takker ja, medens salgschefen, økonomichefen samt daværende administrerende direktør takker nej til tilbuddet.

Det er selvfølgelig en stor beslutning og betyder i princippet, at vi har pantsat alt hvad vi ejer og har - dvs. mit hus, Stefans lejlighed, vores biler samt hvad vi i øvrigt måtte have af værdier. Derudover indestår vi for en ikke ubetydelig gæld såfremt vi ikke lykkes med firmaet.

Som det første ændrer vi firmanavnet til det noget nemmere datamann A/S, data- fordi det var en IT virksomhed og -mann fordi selskabet havde sine rødder fra Mannesmann. Samtidig ændrede vi strategien således, at hvor der tidligere var fokus på salg af de vesttyske hardwareprodukter, blev fokus nu rettet mod salg af den mere nationalt orienterede branchesoftware i kombination med standard Office produkter (typisk fra Microsoft). Vigtigt var det naturligvis også, at branchesoftwaren blev porteret fra den tyske hardwareplatform til en gængs standard hardware platform med Microsoft produktlinje som det bærende element.

De brancheområder, hvortil der i 1990 var udviklet software, omhandlede så forskellige brancher som Korn- og foderstofhandelen, Landbrugsmaskinhandlere, Autoreservedelshandel, Autoforhandlere, VVS-branchen samt specialfremstillede systemer til finansielle institutioner som f.eks. postgiro. Hen over tid er der imidlertid sket en stadig større specialisering hvilket har ført til, at flere tidligere fokusområder er faldet bort. I midten af halvfemserne fusioneres WeDo ind i datamann hvorved advokat og ejendomsbranchen også er blevet en del af datamanns målmarkeder. Andre markeder er blevet yderligere styrket f.eks. tilkøbes EDB Gruppens aktiviteter på autoforhandlermarkedet i februar 1997.

Her godt 33 år efter firmaet blev grundlagt af Kienzle Datasystem Gmbh. skiftes igen ejerforhold idet Stefan som bekendt er blevet eneejer af datamann A/S. Hvordan fremtiden vil tegne sig kan man altid gætte på men, at datamann A/S i dag er en betydende leverandør på sine målmarkeder er hævet over enhver tvivl og således et godt grundlag for de næste 33 år og, forhåbentlig vil firmaet også fremover være den gode arbejdsplads for loyale medarbejderne som altid har præget firmaet.